Blog

Fijne feestelijke fudge brownies!

Misschien had je ze al op Facebook voorbij zien komen, de feestelijke brownies. Vorige week maakte ik deze heerlijk zachte brownie met chocolate frosting erop. Vandaag ga ik het recept met je delen!

Ze zijn super makkelijk en je hebt de brownie zo op tafel. Heel fijn als je zin hebt in iets lekkers en niet kunt wachten tot een cake een uur in de oven heeft gestaan.

Ik gebruik vaak recepten die de hoeveelheid van de ingrediënten in Amerikaanse cups, tablespoons en teaspoons meten. Het is lekker lui, je hebt geen weegschaal nodig want je schept gewoon je cup vol met bloem of suiker, bijvoorbeeld.

Je kunt sets van deze cups (je hebt namelijk ook een halve, een derde en een kwart cup regelmatig nodig) kopen bij diverse winkels zoals Action, Hema en Dille&Kamille. Ook sets met een tablespoon, teaspoon, 1/2, 1/4, 1/8, etc., kun je hier krijgen. (Mocht je hier geen zin in hebben, ik heb de hoeveelheden er ook in grammen bijgezet.)

Het recept is in twee delen, een voor de brownie en een voor de frosting. Je kunt de brownie ook zonder frosting maken en de frosting ook voor een andere cake.

2016-11-05-15-14-57

Zowel de brownie als de frosting vragen om chocolade chips. Ik gebruik meestal puur, maar melk kan ook. Gewone chocolade repen die ik met een mes in chips hak. Dit is eigenlijk nog het meeste werk van dit recept. Je kunt bij sommige winkels ook zakken chocolate chips krijgen.

De frosting moet gelijk over de brownie heen gegoten worden dus wacht met het maken hiervan tot de brownie is afgekoeld. Als je de frosting wil versieren doe dit dan ook gelijk nadat je het over de brownie hebt uitgegoten.

Je kunt de brownie ook in kleine stukjes snijden, lekker als hapje bij de koffie! Dit is ook leuk als cadeau, bij mij kun je ze ook bestellen in een little bag of comfort food.

Wat heb je nodig voor de brownie? (zie verderop wat je nodig hebt voor de frosting)

1/2 cup (115gr) gesmolten boter

1.1/2 cup (300gr) suiker

1/2 teaspoon (je kunt hier een gewone theelepel gebruiken) vanille extract

2 eieren

3/4 cup (165gr) bloem

1/2 cup (50gr) cacao poeder

1/4 teaspoon zout

1/4 teaspoon baking soda (niet te verwarren met bakpoeder) (verkrijgbaar bij de toko of dille&kamille)

1 cup (200gr) chocolate chips

En dan nu aan de slag!

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Voeg de suiker, boter en vanille extract samen in een kom en meng goed door.

Zeef de bloem, cacao poeder, zout en baking soda bij elkaar in een aparte kom.

Voeg de eieren toe aan het boter mengsel.

Voeg de droge ingrediënten toe aan het boter mengsel. Je kunt met de mixer of met een pollepel het beslag goed mengen.

Voeg de chocolate chips toe en roer nog eens goed door.

Leg een vel bakpapier in een laag bakblik van ongeveer 20x35cm en schep hier je brownie mix in (je kunt ook kiezen voor een springvorm maar dan worden de randen harder en meer koek-achtig). De brownie mix is vrij dik dus het zal niet uit zichzelf goed verdelen over je bakblik, doe dit met een lepel of een paletmes.

Bak ongeveer 35 minuten. Met een sate-prikker kun je testen of de brownie klaar is. Er zit veel gesmolten chocolade in je brownie dus even goed kijken of er nog rauwe mix aan zit of gewoon natte chocolade (je wilt het ook niet te lang in de oven laten want dan wordt de brownie droger).

2016-12-09-16-44-28

Wat je nodig hebt voor de frosting:

1/3 cup (80ml) melk

1/3 cup (75gr) boter

1.1/4 cup (250gr) suiker

1 teaspoon vanille extract

1 cup (200gr) chocolade blokjes

Zo maak je het:

Doe de melk, boter en suiker in een steelpan en breng aan de kook. Roer het af en toe door maar laat het wel koken, ongeveer 45 seconden.

Haal de steelpan van het vuur en roer de vanille extract en chocolade blokjes erdoor. De chocolade smelt vanzelf en je krijgt een glanzend en glad mengsel.

Giet het gelijk uit over je brownie, versier eventueel en laat volledig afkoelen.

Klinkt het toch als veel te veel werk? Heb je wel zin in een feestelijke brownie voor een feestje, om te trakteren of gewoon lekker voor jezelf? Stuur mij een bericht via het contactformulier om ze te bestellen!

2016-11-05-19-15-03

Nieuw bij Rozemarijn’s cakes and cookies

Ik ben de afgelopen weken lekker aan het bakken geweest en heb een aantal nieuwe recepten uitgeprobeerd! Voor Thygo’s verjaardag maakt ik een heerlijke red velvet cake, bijvoorbeeld.

 

Ik heb een aantal recepten uitgeprobeerd voor ontbijtmuffins. Je kunt hierover lezen op mijn blog en je vind daar ook een lekker recept om zelf muffins te maken!

 

Dit weekend heb ik voor het eerste een cheesecake met framboos gemaakt, wat een heerlijke combinatie is. Echt een aanrader voor een verjaardag of een meidenavond. Terwijl de cheesecake in de koelkast stond heb ik oatmeal chocolate chip bars gemaakt, lekker als tussendoortje!

Nog iets nieuws: a little bag of comfort food! Om weg te geven of zelf te houden. Je kunt hem vullen met cookies, brownies of bars (bekijk het assortiment). Binnenkort een vriendin verassen? Neem contact met mij op om een goodie bag te bestellen.

Ontbijt muffins

Ik ben niet zo’n brood eter en dus ben ik altijd op zoek naar alternatieven. Meestal zijn dat gezonde alternatieven zoals smoothies, griekse yoghurt of ei. Maar als ik eerlijk ben zou ik het liefst elke ochtend pannenkoeken, poffertjes, wafels, croissants of muffins eten.

In het weekend smullen wij s ochtends vaak van een van deze dingen. Op Pinterest zijn er veel semi-gezonde recepten voor ontbijt muffins te vinden. Vaak met weinig suiker en volkoren bloem. Met bessen of banaan heb je ook nog je portie fruit binnen ;-).

2017-01-07-10-00-31-1

Zo hadden wij vorige week blueberry muffins! Voor wie een beetje meer suiker niet erg vindt is het heerlijk om er nog wat honing of stroop over te gieten.

Deze week waren de kinderen uit logeren en we hadden niet zoveel in huis. Ik heb toen binnen een half uur heerlijke bananenmuffins gemaakt en daar konden we de hele dag van smullen!

2017-01-14-11-08-23

Ik bedacht later dat walnoten erg lekker combineren met een bananenmuffin, overigens ook met wortel. Helaas is walnoten door de muffin minder geschikt voor kinderen, want ze zijn of te klein of ze vinden het niet lekker. Die tip onthoud ik dus maar tot het volgende logeerpartijtje.

2017-01-14-11-13-17

Deze muffins zijn wel het lekkerst als je ze dezelfde dag nog opeet. Vaak kun je ze wel invriezen voor later. Dit zou ik dan vrij snel nadat ze zijn afgekoeld doen.

Zelf maken? Hier vind je het recept.

Heb je vragen over het maken van muffins of wil je ze liever bestellen? Stuur mij even een bericht via het contact formulier.

Red Velvet Cake

Deze week werd Thygo vier jaar! Hij had eerst een taart uitgezocht met een roze icing, maar toen zijn nichtje een Frozen taart had leek hem dat ook wel wat. Even later bedacht hij dat hij liever een Brandweerman Sam taart wilde. Hoe zou ik dat eens aan pakken? Ik wilde namelijk gewoon een lekkere taart maken en geen taart bestellen.

Waar moest ik terecht ;-)? Uiteraard, Pinterest! Aldaar deed ik wat ideetjes op die ik een beetje versimpelde want ik heb nog nooit eerder met fondant gewerkt. Om gelijk poppetjes te willen maken leek mij een te hoge lat. Ik begin maar met vlammen. Brandweermannen Sam en Elvis heb ik even bij Thygo uit de kast getrokken. Frank heeft ook nog bijgedragen door het printen van de brandweerauto. Deze heb ik simpel met een sate-prikker in de taart gezet. Ziehier het resultaat.

2017-01-04-21-08-52

Ik had in dezelfde week ook een recept voor Red Velvet Cake gezien die ik eens wilde proberen. De rode cake leek me een goede combinatie met een brandweer taart. En lekker!

Wat is het? Een red velvet cake. Dat zie ik, maar wat is dat? Aangezien red velvet cakes niet heel vaak voorbij komen op een Nederlandse verjaardag is die vraag wel begrijpelijk. Door de kleur is de smaak namelijk niet aan de cake af te zien. De kleur komt natuurlijk alleen van kleurstof, die ik bij Pipoos haalde, en bepaalt verder niet de smaak.

2017-01-05-13-14-40

Een red velvet cake is echter niet een gewoon gele cake of chocolade cake met een ander kleurtje. Door een andere manier van ingrediënten combineren heeft een red velvet cake een unieke smaak en textuur.

Qua smaak is het een combinatie van vanille en chocolade, hierdoor blijft het licht en combineert het geweldig met de cream cheese frosting. Ik heb er een taart van twee lagen mee gemaakt maar het kan ook met drie. En wat was het heerlijk! Vandaag, de day after, konden we met z’n viertjes nog allemaal smullen van een klein stukje!

Als ik er geen kindertaart van gemaakt had, dan had ik de taart waarschijnlijk versierd met witte chocolade vlokken.Voor een volgende keer zou ik misschien wel een chocolade ganache middenlaag doen in plaats van de cream cheese frosting. Hierdoor zou de chocolade smaak wat sterker geaccentueerd worden. Maar dat bewaar ik voor een volgende keer…;-)

Kerst taart!

Rond mijn verjaardag was ik bij een vriendin aan het gourmetten. Zij vertelde dat zij met kerst altijd het gerecht dat voor op de allerhande staat probeert te maken. Ik dacht, wat een leuk idee! Ik ben benieuwd wat er dit jaar op de allerhande staat.

Een paar weken later kwam ik in de AH en daar lag de nieuwste editie van de allerhande met een mooie laagjestaart voorop. Dat leek me een leuke uitdaging voor deze blog. De ingrediënten waren wat prijzig maar het recept zelf viel erg mee. Ik heb de taart in twee etappes gemaakt. Eerst de twee brownie lagen gebakken op 23 december. Toen op 24 december de taart opgebouwd zodat het helemaal klaar was voor het diner van kerstavond!

Van allerhande zelf kreeg ik op instagram dit mooie compliment:

allerhandeWauw, dit noemen we nog eens de ster van de avond Rozemarijn.